Ztráty a nálezy

by - ledna 01, 2017



Millie Birdová si vede seznam mrtvých tvorů, na němž kromě pavouka a sousedovic kočky figuruje také tatínek. Jednoho dne ji ovšem maminka zanechá samotnou pod stojanem s obrovitánskými spoďárami v místním obchodním domě a už se nevrátí.
Agatha Pantha nevyšla od smrti manžela z domů. Prázdnotu ve svém životě vyplňuje pořváváním na kolemjdoucí, sledováním nevyladěné televize a na minutu přesným denním rozvrhem.
Písař Karl kdys špičkami prstů vyťukával milostné dopisy na ženinu sametovou kůži. Když ho však syn odvede do domova důchodců, uvědomí si, že musí najít způsob, jak začít znovu žít, a uprchne odsud.

Jak se mi dostala do ruky?

Vánoční čas - rodinný čas. Vyrazili jsme společně do kina na pohádku Anděl Páně 2 (kterou naprosto doporučuji) a jakožto knihomolky naše cesta, společně s Marci končila v Knihu. (knihkupectví) I přesto, že jsem sloužila spíše jako doprovod, byla jsem pověřena úkolem, mně naprosto radostným, vybrat si knížku pod stromeček. Po hodinovém hledání, rozmýšlenosti a nevědomosti to nakonec vyhrálo tak trošku "sáhnutí vedle" a Ztráty a Nálezy.

Ztráty a Nálezy
Ke ztrátě v podobě odlehčení "Ježíškovy peněženky" už došlo, ale stálo to za to?

 První pohled super, ale druhý ještě lepší! Při otevření knížky a letmém prolistování vám dojde, že je něco ehm, špatně? Místo přímé řeči ohraničené uvozovkami, na vás totiž mává kurzíva. Ze začátku možná může někomu dělat problém orientace v textu, ale jde o zvyk a jakmile se začtete, už ani nevíte, že je nějaká změna přítomna!
Do příběhu vás uvede, hlavní postava, sedmiletá Millie. Trošku jsem se bála jejího vyjadřování a celkového vystupování , jakožto dítěte, ale zklamání nepřišlo, ba naopak. Mlaďounká, člověk by řekl až příliš uvědomělá dívenka, která smrt a tzv. mrtvé tvory vidí trošku jinak. První zádrhel se dostaví, když se na její seznam mrtvých tvorů připíše i její otec. Millie zůstává odstavena od její matky, v obchodním centru pod velkými spoďáry, kde bude hospodařit několik hodin v domnění, že se maminka vrátí. Jaký Nález ji čeká při tomto nechtěném pobytu?
Postupně nás autorka seznamuje s Písařem Karlem a Agatou Panthou. Oba staří, šediví, po ztrátě své druhé polovičky. Zatímco Karl je rozhodnut udělat něco se svým životem, Agatha se utápí ve svém obrostlém domě a vlastní nespokojeností. Karl už je rozhodnut, ale poruší Agatha svůj na minuty naplánovaný rozvrh a vydá se vstříc hledání nezvěstné matky? A když, podaří se jim to?


Ztráta času nebo příjemný nález?
Jestli přemýšlíš nad tím, jestli té knížce věnovat nějaký ten čas a je ti aspoň trošku blízká úvaha, psychologie a tak nějak se rád/a pozastavíš nad životem a vším kolem, jdi do toho. Ta knížka je úžasná. Originalitou autorka nešetřila, příběh je čtivý a přemýšlíš nad ním ještě několik dní potom.
Miluju a děkuju!








 
MOJE HODNOCENÍ  98%

Autor : Brooke Davisová
Originální název : Lost and Found 
Rok vydání : 2014
Počet stran : 252
Nakladatelství / Překlad : Jana Hejná
Žánr : Román, YA
 *Psala : Terka

You May Also Like

0 komentářů

Děkujeme, že jste si našli čas nám napsat vzkaz !